середу, 14 грудня 2016 р.

Андрію, Андрію, даруй нам надію.



   Напередодні свята Андрія Первозваного у Вишеньківській сільській бібліотеці було наче у вулику, адже там проходили Андріївські вечорниці.  На свято завітали молодь села, аматорський колектив сільського клубу та гості.

   Родзинкою вечорниць була запашна калита, яку спекла завідуюча бібліотекою Наталія Гуменюк.  Ведуча вечора завідуюча сільським клубом Юлія Іщук запросила  дівчат до розваг.  Мороз Ксеня, Дорошенко Сніжана, Бартюк Даша, Шпіхернюк Даша, Климнюк Марія, Звєрєва Аня  та Давискиба Анастасія  ворожили на дзеркало, на обручки, на горосі, на чоботях на свічки, а хлопці: Бойко Влад, Іщук Назар, Іщук Денис та Звєрєв Іван  кидали їм свої репліки. Всі гадання дівчат супроводжувалися приспівами « соловейка» аматорського колективу Галини Пацалюк. Після ворожіння  почалося найголовніше, прийнялися кусати  запашну калиту.  Хлопці їхали  на коцюбі і приказували: «Їду, їду калиту кусати». Дівчата їм відказували: «А я буду по зубах писати». Хлопці відповідали: «А я вкушу», а дівчата – «А я впишу». І врешті хлопці кусали смачну калиту , а дівчата мастили їх сажею .

   Далі вечір продовжили наші сільські жіночки: Галина Пацалюк, Броніслава Климнюк, Галина Желіхівська, Лариса Степанюк, Оксана Шпіхернюк,  Лариса Фурдига Ліда Кулик, Павліна Бондаренко, Ольга Кулик, та Ольга Вітюк, які навперебій розповідали як вони колись святкували свято Андрія. В перервах між розповідями співали українські старовинні пісні та частувалися запашною калитою. Вечір закінчився, розходитися ні в кого не було бажання, адже всі отримали від свята масу задоволення та запал енергії. Присутні дякували організаторам свята та просили на наступний рік не забути їх запросити знову.










 

Немає коментарів:

Дописати коментар