пʼятницю, 14 грудня 2018 р.

"Посиденьки та годенки на Андрія"




     Андрій Первозваний – християнський святий, учень Христа, апостол, що проповідував християнство.  В народі ще це свято називають святом Калити.
    День Святого Андрія люди люблять святкувати. Воно починається з поклоніння хлібові. Цей хліб печуть у формі сонця. 
Він називається Калитою, бо спечений на честь сонячного божества Корша. В цей день, увечері, молодь збиралася у селянській хаті на вечорниці. Калиту пекли дівчата. Прикрашали її узорами з колосків, зірочок, зверху посипали маком і змащували медом, щоб була солодка. Начинку робили з вишень, з маку або з повидла. 

    13 грудня 2018 року бібліотекар Наталія Гуменюк  та завклубом Юлія Іщук запросили учасників колективу народної творчості сільського клубу на годину народознавства 

   "Посиденьки та годенки на Андрія"
   
   
   Отож, під час заходу учасники  дізналися ким був Андрій Первозванний, а також познайомилися з обрядами і звичаями  відзначення свята Андрія в Україні. Було весело і цікаво. Гостинність – невід’ємна складова усіх свят, тому господині, які проводили вечір з задоволенням пригощали своїх гостей традиційними українськими стравами – варениками з картоплею та калачами. Закінчилася година народознавства загальним чаюванням і частуванням калитою.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар