понеділок, 19 березня 2012 р.

Кобзар у пам'яті народній!


 Щовесни, коли тануть сніги,
І на рясті засяє веселка,
Повні сил і живої снаги
Ми вшановуєм пам'ять Шевченка.

  Такими теплими, рідними і близькими серцю кожного українця словами розпочалося свято Шевченка у Вишеньківській сільській бібліотеці.
 Сьогодні на нашому традиційному літературному святі ми не просто вшановуємо пам'ять Тараса, а й серцем і душею спробуємо відчути невмирущість його слів, його заповіту, дещо по новому відкриємо для себе велич образу митця, поета, людини, який весь свій могутній талант присвятив служінню народові.
     Кожна людина, живучи в сучасному світі, тримає в пам'яті сторінки історії свого народу.
Духовний дім для нашого народу побудував великий син України Тарас Шевченко.
  Про Тараса Шевченка написано тисячі творів, оповідань, віршів, досліджень. Заледве навчившись сприймати світ, ми бачимо "садок вишневий коло хати", його очима уявляємо як "реве та стогне Дніпр широкий", у негоду вчимо його "Заповіт" і переймаємося великою й болісною любов'ю до Вкраїни милої, з якою хотів би бути й по смерті...
   Шевченко нам болить...  Не всім. Тим, кому як і Тарасу, болить власна душа, болить доля ближніх. Земляки, народ, Україна - кожен позначає різними словами , але справжня суть нашої спорідненості - ближні. Тим, хто не присипляє серця лінію різними ідейними та матеріальними наркотиками, тим болить Шевченко - як рідний брат по духу і по слову, з ким ми ділимо наш український шлях шукачів сердечного щастя і святої правди - волі.
   Ранню поезію та подальшу творчість Шевченка не зруйнували ніякі вітри перемін. Він сам, його вірші, його заповіти увійшли в безсмерття.
  Мабуть на сьогодні в Україні немає родини, в якій би не було найціннішої духовної книжки - "Кобзаря".  кожна сторінка, кожен рядок поезії - частина нашої історії.
    Геній великого Кобзаря світить нам крізь віки.  Цілі покоління виховувалися на його творах.  І сьогодні Шевченкова поезія продовжує надихати українців на нові звершення і перемоги.
І на завершення  учасники свята звертаються до всіх присутніх такими словами: "Читаймо Шевченка, відкриваймо для себе щось нове в мудрих рядках його творчості, він допоможе осмислити минуле і зазирнути в майбутнє. Ми пишаємося тим, що ми є діти народу, которий має такого славетного сина, як Тарас Григорович Шевченко.  Він учить нас, молодих, любити свою Батьківщину, дбати про неї, творити добро для людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар