пʼятницю, 21 грудня 2012 р.

Україно з краю в край ходить Святий Миколай



Отець Іван роздає подарунки
Наближається свято Святого Миколая – покровителя усіх бідних і знедолених землеробства й тваринництва, моряків, селян, кораблебудівників. Одним словом, хто тільки не обирав Святого Миколая своїм захисником. У народних легендах та переказах, святий Миколай виступає як покровитель рибалок, хоронитель від стихійних лих, а також як опікун диких звірів.
Це свято прийшло до нас 1088-1089 рр. ще з часів правління князя Всеволода Ярославовича. На відміну від інших святих, чиї життя овіяні численними легендами, Миколай – це історична особистість. Він приймав участь у першому Вселенському християнському соборі у 325 р.

В Україні Миколай є одним з найбільш шанованих святих. Велика кількість храмів присвячених цьому святому – яскраве тому свідчення.
Історія засвідчує той факт, що Миколай жив у І V ст. ще за часів імператора Костянтина і робив архієпископом у Мирах. Був сином багатих батьків, але безтурботне дитинство закінчилось разом із їх смертю. Близькі родичі взяли хлопчика до себе, але йому постійно не вистачало батьківської уваги та любові. Це стало причиною того, що він все частіше тікав з будинку до своїх бідних друзів.
Минали роки , Микола виріс і вирішив стати священиком. Усе своє майно та багатства роздав нужденним. Все своє життя він залишався взірцем безкорисливості, гроші та усілякі блага не мали для нього ніякого значення. Це призвело до того, що своїм милосердям Миколай заслужив винагороду у Бога – можливість творити чудеса. Після смерті його було визнано святим і тепер кожного року 19 грудня ми відзначаємо свято Миколи Чудотворця.
Ще з тих далеких часів це свято відзначали шумно і весело. Обов’язково всі мають бути щасливими і робити добро. Готувалися до свята завчасно: запрошували музик, гостей, варили пиво, готували подарунки, випікали спеціальне печиво. На західній Україні це печиво називається «миколайчики», його кладуть слухняним діткам під подушки, неслухняні знаходять під своєю подушкою лозину. Діти свято вірили в існуванні доброго святого і намагалися не гнівити «діда Миколая, який про все знає». На сході кропили свяченою водою худобу, стайні, запалювали свічки, читали молитви З приходом цього свята на Україні розпочинався сезон веселощів, пісень, жартів, вечорниць, кохання і сватання.Тож будьте благословенні і нехай святий Миколай захистить Вашу родину!
Театралізоване дійство
   Прийшов Святий Миколай і в дитячий садочок с. Вишенька, приніс діткам гостиці. Вітали діток із святом також вихованці гуртка "Друзі бібліотеки", провели театралізоване дійство та настоятель Вишеньківської УП церкви, отець Іван, який також прийшов з подарунками.
Щасливі вихованці садочка

Немає коментарів:

Дописати коментар