вівторок, 18 грудня 2012 р.

На Андрія - дівчатам на пару надія.

Вечорниці розпочалися
За християнськими переказами. Андрій Первозванний був одним із 12 апостолів Ісуса Христа. Він проповідував християнство серед слов’ян. Кажуть, що Андрій передбачав, що з волі Божої на Дніпровських горах буде збудоване місто.

Учасники вечорниць
А ми пийшли ворожити
    Серед осінньо-зимових свят найбільшою поетичністю і неповторністю виділяється свято Андрія. Воно вважається парубоцьким святом, так  як дівчата відзначають свою покровительку Катерину. Це є продовженням молодіжних вечорниць, де хлопці і дівчата обирали своїх суджених. До прийняття християнства свято називали Калитою. Пізніше християнство замінило назву на ім’я святого апостола Андрія Первозванного, який проповідував Боже вчення в Царгороді. Один з літописів розповідає, що апостол прийшов до Корсуня, потім спустився до Дніпрового гирла й поплив угору. Вдосвіта його човен начебто прибило до підніжжя гір.  Андрій Первозванний вийшов на берег і мовив до своїх учнів:
свято Андрія в школі
    «Чи бачите ці гори? На них засяє ласка Божа, і буде великий город, і Бог збудує багато церков!»

   Після цього Андрій вийшов на Київські гори, поблагословив їх і поставив великий хрест. Таким чином, апостол приніс християнську віру в Київ.

    Узимку, коли завершувалися роботи у полі,:частішали парубочо-дівочі гуляння. У різних місцевостях їх відзначали по-різному, а ще з цим святом пов’язана значна кількість різноманітних звичаїв обрядів і повір’їв,  також проповідування майбутньої долі, ворожіння, ритуальне кусання калини. Від нього віє чарівною язичницькою стихією.

    Ось і ми зазирнемо у Вишеньківську бібліотеку і довідаємось, як проходило це свято  там.
ворожіння на крупах

ворожіння на тарілках

   А там господиня вечора розповідає про виникнення самого свята, про традиції та звичаї нашого краю на свято Андрія, запрошує  гурт дівчат  до ворожіння, аби вгадати свою долю.  Хлопці намагаються вкусити смачної калити зі словами: "Їду, їду калиту кусати".  Дівчата вимащують їх сажею, але попри все хлопці добираються до калити. 
ворожіння на гребінці
Кусання калити

Ой, яка ж  вона смачна

Немає коментарів:

Дописати коментар