субота, 9 лютого 2013 р.

Пам'яті Михайла Вербицького


 

7 грудня в Україні та Польщі вшанували пам’ять видатного українського композитора, співавтора гімну України, священика УГКЦ Михайла Вербицького. 140 років тому він помер у селі Млини Підкарпатського воєводства Польщі. Пам’ятник композитору стоїть донині неподалік млинівської Покровської церкви. Урочисті заходи зі вшанування Михайла Вербицького у Млинах організували Об’єднання українців у Польщі, Греко-католицька церква та Львівська облдержадміністрація. А в Україні – у Львівській обласній філармонії 11 грудня звучав концерт, присвячений пам’яті автора Державного Гімну України, отця Михайла Вербицького.
Літературна поличка пам'яті М.Вербицького
    Скромний священик з маленького підкарпатського села, що став одним з основоположників української композиторської школи. Михайло Вербицький – композитор, що оживив музикою Національний гімн України, поєднавши європейські мотиви із національними.
Творча дорога композитора
    Михайлу Вербицькому пощастило народитись неподалік Перемишля, який на початку 19 століття був центром українського духовного життя. Отримавши початкові знання та основи музичної грамоти, Михайло, як часто тоді робила інтелігенція, вступає до Духовної семінарії УГКЦ. Його навчання припало на роки, коли на Галичині набирала обертів діяльність патріотичних організацій. Ідея національного відродження на все життя заволоділа майбутнім співавтором українського гімну. Паралельно у семінарії Вербицький розвиває свій музичний талант. Найбільше віддається хоровому мистецтву та грі на гітарі. Серед перших його композицій були саме церковні твори.
    Музика молодого композитора швидко почала розходитись по церквах та концертних залах у спраглій на власну музику Галичині. Однак про Вербицького як професіонала заговорили, коли він почав писати музичні твори до українських театральних вистав, а пізніше для театру «Руська бесіда».
  Одним з найвидатніших творів Вербицького стає масштабна епічна інтерпретація «Заповіту» Тараса Шевченка.
    Сьогодні музика Вербицького в Україні – це рідкість. Її практично неможливо знайти в бібліотеках чи Інтернет-просторі. Тому об’єднання українців у Польщі до 140-річчя смерті композитора видало диск із музикою Вербицького та альбом про його життєвий шлях.

Користувачі бібліотеки знайомляться з матеріалами полички
   У бібліотеці відкрито літературну поличку присвячену пам'яті Михайла Вербицького, де можна дізнатися про життя та творчий шлях композитора.

Немає коментарів:

Дописати коментар