середу, 29 січня 2014 р.

Волі народної дзвін


Ви стали прикладом усім,                              
Про Вас нікому не забути!
В понурій темряві віків
Світити будуть завжди Крути!

Бій під Кру́тамибій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.

Трагічна загибель студентського куреня під  Крутами стала символом патрвотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

  Уже в березні 1918 року,після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва,де відбулася громадська жалоба і поховання.На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним. 
У бібліотеці відкрито інформаційну поличку "Волі народної дзвін", приурочену полеглим під Крутами.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар