пʼятницю, 7 лютого 2014 р.

Всесвітня слава Кобзаря


 Уклін тобі, Тарасе,
Великий наш пророче,
Для тебе вірно б'ється -
Те серденько дитяче.
За тебе вічно б'ється,
За твої заповіти,
Чого батьки не зможуть,
Те сповнять їхні діти.

З метою ознайомлення учнів з життям великого сина українського народу Т.Г. Шевченка, працювати над розвитком їх активного мовлення виробляти в учнів уміння правильно висловлювати свої думки, показати красу і чарівність Шевченкового слова, виховувати любов і повагу до спадщини, яку залишив поет,  в сільській бібліотеці с. Вишенька 6  лютого пройшов перегляд художнього фільму «Тарас Шевченко»,  в сюжеті якого покладено події 1841 року.
    Молодий студент Тарас Шевченко завершує своє навчання в Петербурзькій художній академії. Серце художника переповнене пристрасним бажанням служити своїй землі. Він повертається додому, де його чекає гучна слава першого національного поета. Після знайомства в Києві з професором Костомаровим, Шевченко стає членом таємного суспільно-політичного товариства Кирила і Мефодія. Через деякий час поліція виходить на слід змовників. Доля кожного із заарештованих незавидна, але більше усіх постраждав Шевченко - його віддають в солдати, із строгою забороною на всяку творчу діяльність. Довгі роки він служить в Орські фортеці, в атмосфері щоденної муштри і знущань. Непомітна природа степу і бесіди з новими друзями дозволяють йому скрасити незавидний побут підневільного солдата. У долі опального поета діяльну участь беруть друзі, що залишилися на волі, але тільки в нове царювання, через десятиліття, відбулося  бажане звільнення.

   Фільм виявився цікавим, учні побачили сторінки важкого життя поета, знущання над ним,  так глибоко пройнялися побаченим та довго обговорювали всі ті події.



 Після перегляду фільму учнів зацікавила  книжкова  виставка приурочена  200 – річчю від дня народження Т.Г.Шевченка.

Увазі користувачів на виставці була надана  література про життя та творчість  поета: «Шевченкова правда сила народ розбудила», П. Ткачука, «Шевченко на Поділлі», «Кобзар», «Тарас Шевченко» в 6 томах, де описане його життя, від перших і до останніх днів, тематична папка «В сімї вольній, новій», вишитий ученицею 7 – го  класу Мельничук А. «Заповіт» та добірки періодичних видань «Нам треба голосу Тараса», «Шевченко на всі віки», «Не забудьте помянути» та багато інших.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар