середу, 19 лютого 2014 р.

Афганістан болить в моїй душі

.









Будь-яка війна несе смерть, каліцтво, «вдягає» в журбу тисячі материнських сердець. У війни холодні очі, у неї свій рахунок, своя безжальна арифметика. Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 р. до 15 лютого 1989 року, а це 2 238 днів.
15 лютого 1989 року останній радянськийй солдат перетнув Хайратонський міст через Аму-Дар’ю і назавжди покінчив з неоголошеною війною в Афганістані. З 1979 до 1989 року через горнило цієї війни пройшли близько 160 тисяч українців.
З Хмільницького району через Афганістан  пройшли 207 чоловік. Із них дев'ять не повернулися живими до рідного дому.
    Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні нащо, вони чесно виконували свій громадянський обов'язок, залишалися вірними присязі до кінця.
15 лютого 2014 року в Вишеньківській ЗОШ І-ІІІ ст.  для учнів старшого шкільного віку  завідуюча бібліотекою Гуменюк Н..М. та завідуюча сільським клубом                   ІщукЮ.М. підготували та провели урок мужності "Афганістан болить в моїй душі"




Чекала мати,
Так чекала сина!
Цвіла і оцвітала калина,
Додолу стиглі ягоди ронила…
Та де ж у неї бралась тая сила-
Вже й після похоронки ждати сина!?
Все бачила у снах чи в маренні:
Десь на чужому полі він поранений,
І кличе маму дати води напитися.
Довіку сон той буде мамі снитися.

 Тільки зі сльозами на очах можна було слухати проникливі віршовані рядки, які написані самими воїна афганцями і уявляти страшні епізоди тієї ще такої недалекої, безглуздої, невдячної війни.10 років бойових дій, 10 років смертей, 10 років безсонних ночей матерів, чії діти виконували інтернаціональний обовязок в тому страшному, не раз проклятому Афгані.
 Бібліотекарем Гуменюк Н.М. підготовлена книжкова виставка.





Пам ’ ять наших земляків, воїнів-афганців – це болюча історія українського народу. Про неї потрібно пам 'ятати. Сьогодні їхні обличчя закарбували лише старі сімейні фотографії, кам'яні плити  пам'ятників, устелені квітами підніжжя могил.
 


1 коментар: