вівторок, 16 грудня 2014 р.

Андрію, Андрію я на тебе льон сію.


 
Юлія Іщук розпочинає вечорниці
       За християнськими переказами Андрій Первозданний  був одним із 12 апостолів Ісуса Христа
      Серед осінньо-зимових свят найбільшою поетичністю і неповторністю виділяється свято Андрія. Воно вважається парубоцьким святом, так як дівчата відзначають свою покровительку Катерину. Це є продовженням молодіжних вечорниць, де хлопці і дівчата обирали своїх суджених. До прийняття християнства свято називали Калитою. Пізніше християнство замінило назву на імя святого апостола Андрія Первозданного, який проповідував Боже вчення в Царгороді.

Учасники вечорниць
   Узимку, коли завершувалися роботи у полі, частішали парубочо-дівочі гуляння. У різних місцевостях їх відзначали по-різному, а ще з цим святом повязана значна кількість різноманітних звичаїв обрядів і повірїв,  також проповідування майбутньої долі, ворожіння ритуальне кусання калини. Від нього віє чарівною язичницькою стихіє
Ворожіння на чоботях.
   У сільській бібліотеці пройшли Андріївські вечорниці "Андрію,Андрію я на тебе льон сію"
   Ведуча вечорниць завідуюча клубом Іщук Юлія


Ворожіння на воску


Ворожіння на віночку

Ворожіння на чашках

ворожіння на нитках

Ворожіння на тарілках

Традиційне кусання калити
розповіла присутнім про виникнення самого свята, про звичаї та традиції нашого краю. А тоді  пішло ворохіння.  Учасники вечорниць Штоюнда Марія, Жданюк Катерина, Климнюк Руслана, Звєрєва Аня, Бойко Влад, Іщук Назар, Пойта Максим, Кравчук Віталій, Пацалюк Володимир та Гуменюк Назар, наймензий наш парубок із - за доволенням приймали участь у конкурсах.  Дівчата ворожили на чоботях, на свічках, на тарілках, на крупах, на чашках, на нитках, на віночках, хлопці їхали на коцюбі калиту кусати, дівчата мастили їх сажею. 
  По закінченні свята господиня вечорниць завідуюча бібліотекою Гуменюк Наталя пригостила всіх смачною калитою
    Свято пройшло весело, всі отримали масу задоволення.

Немає коментарів:

Дописати коментар