четвер, 29 січня 2015 р.

Крути - символ українського героїзму

На Аскольдовій Могилі
Поховали їх –

Тридцять мучнів українців,

Славних, молодих …

На Аскольдовій могилі

Український цвіт.
   Так уже склалося, що день 29 січня в історії України нерозривно пов’язаний зі словом Крути.  
Тоді, в січні 1918-го, після прийняття IV Універсалу, який проголошував повну незалежність Української Народної Республіки, до Києва рвалася армія Михайла Муравйова...

  На захист УНР стали лише близько 300 чоловік iз Помічного Студентського куреня - студенти-добровольці Українського народного університету, Київського університету імені св. Володимира, учні старших класів Кирило- Мефодієвської гімназії...
  Більшість молоді трагічно загинула на полі бою, 27 юнаків розстріляли більшовики, а в живих залишилися лише 30 січовиків з 300. Під час поховання загиблих на Аскольдовій горі Михайло Грушевський назвав їх героями, Павло Тичина присвятив цьому героїчному вчинку вірша, у 2006 р. на місці битви встановили пам'ятник, а з приводу 80-тої річниці випустили пам'ятну гривню.

"Крути - символ українського героїзму" під такою назвою в бібліотеці організована книжкова виставка, присвячена пам’яті Героїв Крут.
       Організовуючи цю виставку, бібліотека мала на меті привернути увагу нинішнього молодого покоління до самовідданого і жертовного подвигу, який здійснили українські юнаки під Крутами.
     Серед представлених на виставці видань -  документальна папка, куди увійшли документи та матеріали з фотознімками тих страшних подій.
    Схиляючись у жалобі перед пам`яттю Героїв Крут, ніколи не забуваймо, що це був щедрий і ніжний цвіт молоді Української держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар